NGC 1672 е пресечена спирална галактика, разположена по посока на южното съзвездие Златна рибка. Галактиката

...
NGC 1672 е пресечена спирална галактика, разположена по посока на южното съзвездие Златна рибка.
Галактиката
Коментари Харесай

Звездна „люпилня“ в прегръдките на галактиката NGC 1672

NGC 1672 е пресечена спирална вселена, ситуирана по посока на южното съзвездие Златна рибка.

Галактиката има четири големи спирални ръкава, излизащи от централния бар. Спиралните ръкави мощно се разграничават по форма, което придава на галактиката по-несиметричен вид – единият от ръкавите, в североизточната си част, е доста по-ярък от другите. В ръкавите се намират множество области с интензивно звездообразуване, някои от които са с ъглови размери до четири.

Не е напълно ясно по какъв начин би трябвало да се класифицира ядрото. Повечето галактики могат да се разделят на групи според интензивността на ядрото им:

- Голяма област от йонизиран водород (HII), който има набор, сходен на областите с интензивно звездообразуване в Млечния път и затова е обвързван с интензивно звездообразуване в ядрото на галактиката.

- Сейфъртово ядро, образец за активно галактично ядро, което евентуално съдържа супермасивна черна дупка.

- Слабо йонизиран район от междузвездната среда с емисионен спектър – област от междузвезден газ и прахуляк, които съдържат слабойонизиран газ, което е диря или за област с интензивно звездообразуване, или за свръхмасивна черна дупка.

NGC 1672, както и няколко близки галактики, не се вписват в тази скица, а спектърът на ядрото демонстрира следи и от трите критерия. Възможно е в ядрото да се намират както области с интензивно звездообразуване, по този начин и с интензивно галактично ядро.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР